
Don Papa je prémiový rum z Filipín, ktorý vznikol v roku 2012. Zakladateľ Stephen Carroll sa inšpiroval návštevou ostrova Negros, známeho ako "Sugarlandia" pre jeho kvalitnú cukrovú trstinu. Značka je pomenovaná po Dionisiovi Magbuelasovi, prezývanom "Papa Isio", hrdinovi filipínskej revolúcie z konca 19. storočia.
Proces výroby
Don Papa sa vyrába z melasy získanej z miestnej odrody cukrovej trstiny "cara morada", ktorá rastie na úpätí aktívnej sopky Mount Kanlaon. Melasa prechádza fermentáciou a destiláciou, po ktorej nasleduje zrenie v amerických dubových sudoch po bourbóne. Rum zreje minimálne 7 rokov v tropickej klíme ostrova Negros, čo mu dodáva charakteristickú chuť s tónmi vanilky, medu a kandizovaného ovocia.
Súčasnosť
V januári 2023 značku Don Papa kúpila spoločnosť Diageo za 260 miliónov eur. Rum je v súčasnosti dostupný vo viac ako 30 krajinách sveta, pričom najväčšími trhmi sú Francúzsko, Nemecko a Taliansko. Don Papa ponúka širokú škálu produktov vrátane limitovaných edícií a rumov dozrievaných v rôznych typoch sudov.
Ocenenia
Don Papa Masskara sa v roku 2018 umiestnil na 10. mieste najlepších produktových uvedení vo francúzskych supermarketoch podľa správy Nielsen ScanTrack.
Zaujímavosť
Don Papa sa aktívne podieľa na podpore miestnych umelcov a ochrane životného prostredia na Filipínach. Značka organizuje umelecké súťaže a spolupracuje s nadáciami na ochranu filipínskych koralových útesov a dažďových pralesov. Etikety fliaš Don Papa sú známe svojím unikátnym dizajnom, ktorý zobrazuje flóru a faunu ostrova Negros, čím vzdávajú hold bohatej biodiverzite regiónu.