
Karpatské Brandy je ikonická slovenská značka s bohatou históriou siahajúcou do roku 1968. Vtedy majstri pezinskej pálenice vydestilovali prvý vínny destilát, ktorý uložili do dubových sudov. Pôvodným zámerom bolo vytvoriť kvalitné brandy ako náhradu za drahé francúzske koňaky používané pri výrobe sektu Hubert.
Proces výroby
Výrobný proces Karpatského Brandy je založený na tradičnej metóde, ktorá sa dodržiava už viac ako 50 rokov. Začína sa prípravou kvalitného vína z menej aromatických odrôd ako Rizling vlašský, Veltlínske zelené alebo Chardonnay. Nasleduje dvojnásobná destilácia a dlhodobé zrenie v 300-litrových dubových sudoch. Práve tieto sudy dodávajú brandy charakteristickú tmavú farbu a výraznú arómu.
Súčasnosť a ocenenia
V súčasnosti je Karpatské Brandy Špeciál (KBŠ) jedným z najobľúbenejších slovenských destilátov. Značka pravidelne získava prestížne ocenenia na medzinárodných súťažiach, vrátane medailí SILVER, GOLD a DOUBLE GOLD. Toto potvrdzuje jeho výnimočnú kvalitu a schopnosť konkurovať špičkovým zahraničným brandy.
Zaujímavosť
Zaujímavosťou je, že tvorca pôvodnej receptúry KBŠ bol za svoj vynález odmenený iba šiestimi fľašami tohto nápoja. Napriek skromnému začiatku sa Karpatské Brandy stalo symbolom slovenského liehovarníctva a dôkazom, že aj malá krajina dokáže produkovať svetovo uznávané destiláty.