
História
Tia Maria je ikonický kávový likér s bohatou históriou, ktorá sa datuje do 17. storočia. Podľa legendy sa jej vznik viaže k mladé španielskej aristokratke, ktorá utiekla z Jamajky počas konfliktu. Jej služobná zachránila rodinný poklad – recept na tento likér, ktorý bol neskôr pomenovaný po tejto statečnej žene – Tia Maria (španielsky "teta Maria"). Skutočná história Tia Marie začína v roku 1946, keď Morris Cargill, inšpirovaný receptom svojej tety, spolupracoval s Dr. Kenom Evansom na vývoji receptu. Spolu s ďalšími partnermi z Jamajky začali vyrábať prvých päť tisíc kusov Tia Marie. Názov bol inšpirovaný práve príbehom Cargillovej tety. V 80. rokoch bola Tia Maria vyrábaná s vyšším obsahom alkoholu (31,5%), neskôr bol znižovaný na 20%.
Zaujímavosť
Jednou z najzaujímavejších vecí o Tia Marii je jej použitie v prvom recepte na koktejl Espresso Martini. Tia Maria bola vždy obľúbená medzi milovníkmi kávových likérov a bola súčasťou mnohých inovatívnych receptov.